Picas mīkla

  • ”Tipo 00” maluma milti400 g
  • Ūdens260 ml
  • Sāls12 g
  • Raugs~1 g
Sastāvdaļas norādītas trim ~26 cm diametra picām!

Tev vajadzēs:

  • Bļoda
  • Karote
  • Galda virsma mīklas mīcīšanai
  • Trauki, kur uzglabāt mīklu
  • Svari

Neapoles stila pica ir mans visu laiku mīļākais pamatēdiens. Man tā patīk tik ļoti, ka nopirku speciālu krāsni picas cepšanai, kas sasniedz augstāku temperatūru nekā standarta krāsnis. Šī ir pagaidām veiksmīgākā mīklas versija. Picas mīklai mēdz pievienot Extra Virgin olīveļļu, taču Neapoles versijā ir tikai 4 sastāvdaļas – milti, ūdens, raugs un sāls.

Ielej bļodā 260 ml vēsu ūdeni, pievieno 12 g jūras sāli un maisi, līdz tas izšķīst. Sāls daudzums šeit ir būtisks, mīklai jābūt sāļai, jo taisot picu, extra sāls netiks pievienots!

Ja nevari atrast ”Tipo 00” maluma miltus, droši vari lietot parastos maizes miltus. Nosver 400 g miltu un pievieno apmēram 10% no tā, tātad 40 g. Tālāk tiks likts klat raugs, taču raugam nepatīk sāļums, tāpēc ideja ir pievienot nedaudz miltus, lai izveidotu tādu kā buffera zonu raugam.

Tālāk pievienojam raugu, ja liec sauso, tad drusku mazāk, ja svaigo, tad vairāk. Iemaisi to.

Ieliec visus atlikušos miltus un maisi ar karoti līdz brīdim, kad mīkla sāk izskatīties šādi:

Tālāk liec lietā rokas un mīci 15 – 20 minūtes. Mērķis ir izveidot glutēna saites, kas mīklai dos elastību. Mīcīšanas procesā tālāk nepievieno ne miltus, ne ūdeni. Ja šķiet, ka mīkla ir par sausu vai slapju, turpini mīcīt, viss notiks, labs nāk ar laiku un mīcīšanu!

Kad mīkla gatava, tā kļūs viendabīgi plastiska, ar vieglu elastīgumu un nelips pie pirkstiem. Tālāk vai nu sadali to 3 daļās uzreiz, vai arī liec visu gabalu kastītē, apsmērē to ar olīveļļu, lai neapkalst ārpuse un atstāj to istabas temperatūrā ~22° C.

Padoms:
Mīklu nevajag likt siltumā raudzēties, ideja ir, ka mēs gribam palēnināt rūgšanas procesu, nevis to paātrināt.

Tālāk, pēc 2h ir izvēle – vai nu taisi picu uzreiz, vai arī ieliec to noslēgtos traukos ledusskapī un uzglabā to līdz 3 diennaktīm (var arī ilgāk). Ledusskapī rūgšanas process apstāsies līdz minimumam un varēs sākt darboties mīklā esošie enzīmi, kas, palēnām barojoties ar miltiem, veidos garšas profilu. Ilgāk uzglabātai mīklai būs izteiktāka garša.

Padoms:
Pirms lieto ledusskapī fermentēto mīklu, atstāj to pasildīties istabas temperatūrā uz 3 – 4 h. Ja lietosi uzreiz, būs grūti to izstaipīt, jo aukstumā glutēna saites kļūst neelastīgas un trauslas.