Saldā smilšu mīkla

  • Sviests140 g
  • Milti280 g
  • Pūdercukurs2 ēdk. vai vairāk
  • Sālsšķipsna
  • Piens, saldais krējums vai ūdens~2 ēdk.
Sastāvdaļas norādītas vienai 26 cm diametra tartes formai

Tev vajadzēs:

  • Bļoda
  • Dakšiņa
  • Rupjā rīve
  • Pārtikas celofāns

Smilšu mīkla ir pamats daudzām klasiskām saldumu receptēm.
Mīkla ir 2:1 proporcija starp miltiem un sviestu. Un no tālāk pievienotā cukura un sāls daudzuma ir atkarīgs tās tālākais pielietojums. Šajā stāstā recepte saldajai smilšu mīklai, perfekts daudzums klasiskam tartes traukam. Neesmu mēģinājis un sīkāk par to interesējies, bet sviesta aizstāšana ar kokosriekstu taukiem varētu dot ļoti garšigu galarezultātu saldajiem ēdieniem un tad tā sanāk vegāna mīklas versija.

Mīklas daudzums norādīts vienam klasiskās tartes formas traukam ar 26 cm diametru. Man parasti paliek pāri viena frikadeles izmēra mīklas bumbiņa.

Sarīvē no ledusskapja izņemtu sviestu ar rupjo rīvi, uzber pa virsu miltus, pūdercukuru un sāli.

Griežot bļodu ar vienu roku, spaidi sastāvdaļas ar dakšiņu. Ideja ir sadalīt sviestu ļoti mazos gabaliņos un apviļāt katru gabaliņu miltos. Ja tev ir virtuves kombains un nav vēlmes kustināt rokas, šis ir brīdis kad to pielietot.

Kad massa palikusi irdena, pievieno nedaudz šķidruma, vēl paspaidi ar dakšiņu un pēc tam ar rokām sāc pressēt kopā.

Ar rokām mīcot pamazām izveidosies plastiska massa. Pēc tam ietin to pārtikas plēvē, vai ieliec ar vāku noslēdzamā kastītē un ievieto ledusskapī uz vismaz stundu. Uzglabā tikpat ilgi, cik uzglabātu mīklā esošo sviestu.