Šveices fondī

  • Le Gruyere siers200 g
  • Emmental siers150 g
  • Sauss baltvīns100 ml
  • Kukurūzas ciete1 tējk.
  • Citrona sula (var iztikt)1 tējk.
  • Ķiršu brendijs (var iztikt)2 ēdk.
  • ķiploks1 daiviņa
  • Muskatrieksts
  • Pipari
  • Mazliet pastāvējusi Maize150 g
  • ķiršu tomāti7-10 gab
Sastāvdaļas norādītas 1 līdz 2 porcijām!

Tev vajadzēs:

  • Katliņš ar rokturi
  • Karote
  • Siera rīve
  • Nazis un dēlītis
  • Tējas sveces vai kas līdzīgs
  • Paaugstinājums, kur uzlikt sildīties katlu, kad viss gatavs

Šveices fondī ir viens no maniem visu laiku mīļākajiem pamatēdieniem. Kad pirmoreiz to pagaršoju, sapratu, ka ja kaut kas tāds eksistē, es pavisam mierīgi varētu būt veģetārietis. Un tā arī notika. Smaržīga siera mērce, kas pārvērš visu tur iemērkto garšas eksplozijā. Jā, lūdzu!

Ar fondī viss ir vienkārši, kamēr vien tev ir Le Gruyere un Emmental sieri, kukurūzes ciete un baltvīns. Arī maize mērcēšanai ir noteikti vajag, jo tas ir amatu pamats, ar ko sākt.
Ņem ķiploka daiviņu un ierīvē ar to trauku, kurā gatavosi fondī. Šis ir solis ko es pats parasti aizmirstu.

Sarīvē abus sierus un liec katliņā.

Padoms:
Neaizmirsti nogriezt Le Gruyere maliņas, ja tādas ir. Tās var ēst, bet kūstot tās sabojās mērces konsistenci, neliec katliņā.

Pievieno kukurūzas cieti, ķiršu brendiju (Kirschwasser), baltvīnu, citrona sulu un sarīvētu muskatriekstu. Šad tad baltvīna vietā leju Mr Pluume sauso sidru.

Sagriez maizi, nomazgā tomātus un sagatavo visu citu ko vēlies mērcēt Fondī.

Ņem karoti un palēnām maisi, sildot uz zemas liesmas.

Padoms: Var arī sākt vispirms uzsildot baltvīnu ar garšvielām un kukurūzas cieti, bet tad zūd iespējas variēt ar kukurūzas cietes un baltvīna daudzumu, kas ir veids kā drusku pa druskai papildinot, tikt pie vēlamās konsistences.

Kad siers sāk veidot viendabīgu massu, ir īstais brīdis izlemt vai nepieciešams mērci sašķidrināt, pielejot vēl baltvīnu vai arī sabiezināt, pieliekot papildus kukurūzas cieti.

Pieber iepriekš sarīvēto muskatriekstu un mazliet apmaisi. Muskatriekstu arī varēja likt uzreiz kopā ar visu pārējo, taču man šķiet, ka pieliekot to uz beigām, tas zaudē mazāk aromātu karsēšanas procesā.

Ja vien tev nav speciāls fondī trauks, ņem divas tējas sveces (vai jebko citu ar līdzīgu jaudu) un kaut kāda veida paaugstinājumu. Attēlā redzamās restītes ņemtas no mikroviļņu krāsns.

Lieki negaidi un ķeries klāt!

Ja tev gadās pazaudēt maizes gabaliņu fondī traukā, etiķete saka, ka tev jāuzsauc dzērieni visiem, kas piedalās ēšanā.

Pašās beigās ieliec fondī traukā vienu olu un uztaisi olu kulteni, labākais un garšīgākais veids kā iztīrīt trauku!

Līdzīgie ēdieni